Tази година можете да постигнете успех в кариерата си. Само трябва

...
Tази година можете да постигнете успех в кариерата си. Само трябва
Коментари Харесай

10 начина да се нахъсате за успех

Tази година можете да постигнете триумф в кариерата си. Само би трябвало да избягвате чести поведенческо-психологически неточности, които евентуално не си давате сметка, че допускате. Ако ги осъзнаете и се преборите с тях, нищо няма да ви спре, твърдят специалистите по кариерно развиване.

1. Повярвайте в себе си

Да, факсимиле е това. Но ако вие не вярвате в себе си, как очаквате вашият началник да вярва, че сте способни на повече и да ви даде късмет. За да напреднете в йерархията, няма потребност единствено да полагате усилия в работата, а и да повишите самочувствието си.

Изхвърлете подозренията и страховете си. Концентрирайте се върху вашите мощни страни и качества. Демонстрирайте убеденост, поемете спомагателни отговорности. Никога не се подценявайте и не се тормозете да показвате, че знаете какъв брой струвате.

2. Излезте от инерцията

Вече сте от няколко години в тази компания и се чувствате удобно. Справяте се добре. Няма действителен риск да изгубите работата си. Не полагате старания да научите нещо ново в своята професионална област, да видите какво прави конкуренцията, да придобиете още умения. 

Потънали в лекомислие, вие тъпчете на едно място. Няма по какъв начин да напреднете, ако не излезете от този комфорт.

А още по-опасното е, че придвижването по инерция не е безпределно, в един момент се изчерпва, както знаете от физиката. Тогава ще си имате и неприятности с шефа.

Не чакайте привършване на инерционния миг, раздвижете се. Това не значи да работите повече като количество, а по-добре като качество. Давайте хрумвания, поемайте самодейност, постигайте по-високи резултати с по-малко запаси и сигурно ще ви виждат. А и на вас ще ви бъде по-интересно, ще се чувствате по-удовлетворени.

3. Не хабете сила за неверни неща

Попаднали сте във водовъртежа на работата, вечно сте заети, вършите всичко, каквото би трябвало, а то никак не се вижда. Не постигате нищо значимо вероятно защото не се фокусирате върху плановете, които ще донесат най-големи изгоди и на компанията, и на вас. Изгубили сте от поглед по-голямата картина и сте потънали в елементи. Те са важни, само че по този начин и вие се превръщате в един от многото елементи. Който не свети с нищо, няма за какво да получи по-главна роля.

Измислете по какъв начин да измененията това. Класическите начини са отново същите - хрумвания, инициативи, спомагателни отговорности. Но може да ви хрумне и нещо по-креативно.

4. Забравете мърморенето на разум и на глас

При всяка смяна стартирате да обяснявате, че „ това не може да стане ". Всяка нова задача посрещате със зле затулен скептицизъм дали този, който я е измислил, знае какво прави. Даже и когато обсъждате завършил с триумф план, все подчертавате главно допуснатите неточности.

Колкото и добре да работите, няма да напредвате, защото никой не обича постоянно мърморещите песимисти, които с озлобление строят катастрофични сюжети. 

Да бъдете положителни не означава да сте бодряшки настроени простаци, които подценяват проблемите и рисковете. Но в случай че не сте оптимисти, т.е. не вярвате, че е вероятен триумф, не се концентрирате в намирането на решения. Така че никой далновиден шеф няма да ви направи примерно шеф на екип.

Не мърморите на глас, но си мърморите на разум? Това също е неприятно, тъй като се демотивирате.

5. Не мислете, че някъде другаде е по-добре

Няма значение дали го говорите пред сътрудниците или само си го мислите, все е неточност. Щом смятате, че някъде другаде - в компания от същия бизнес или в бранш, друг от досегашния, е по-доходоносно, перспективно, влиятелно, удовлетворяващо за вас, идете там. Проучете, издействате си да ви поканят или се самопредложете и се местете. Няма никакъв смисъл да седите на едно място и да въздишате по друго. Така единствено си губите времето и не напредвате, а в добавка се чувствате и нещастни.

След като се преборите с поведенческо-психологическите неточности, има най-малко пет начина да привлечете внимание какъв брой добре се справяте.

6. Поискайте да изпълните перспективна задача сами

В актуалните условия за работа са относително малко длъжностите и специалностите, в които на човек не му се постанова да се труди в екип. Вероятно и при вас е по този начин. Приели сте го за норма, тя дефинира поведението ви. Загубили сте табиет и предпочитание да се оглеждате за някой значим план, който е по силите ви да извършите независимо. А това е късмет да покажете способностите си, без да зависите от сътрудниците си.

Съвсем естествено е след такъв триумф да ви разпореждат още независими планове, да получите покачване на заплатата и да се изкачите в йерархията.

7. Показвайте устойчивост

Това ще рече да не изпадате в суматоха, когато се появи рецесия или се наложи в крачка да променяте
проектите. Постарайте се бързо да се адаптирате към променените обстоятелства и да покажете, че сте подготвени да мислите и да търсите решения.

Устойчивостта напрегнат се цени във всички професии, тъй като всичко днес е доста динамично, кризи постоянно се случват. В подобен миг последното, за което има време, е вайкане и безредно чудене. Всеки, който с държанието си показва самообладание и стратегическо мислене, се цени от шефовете.

8. Определяйте приоритети и казвайте " не "

Не можете да свършите всичко едновременно и в случай че не си самоорганизирате работата вярно, резултатите няма да са качествени, а вие ще сте все претрупани и преуморени. Всекидневно определяйте значимото и незабавно, старайте се да свършите точно него.

Щом някой ви тласка към нещо, което ще ви отклони от значимото и незабавното, откажете. Мнозина се провалят, тъй като не знаят как да декларират „ не " изключително на шефа. Променете тази своя психология и самоуверено се мотивирайте пред началника за какво не можете да поемете още една задача или защо тя не е по-приоритетна от тези, с които към този момент се занимавате.

9. Препотвърдете смисъла да работите

Според експертите по кариерно развиване това е изключително съществен психологическо-поведенчески миг, който играе роля за мотивацията.

Трудите се за пари, само че и защото специалността и развиването в нея ви носят задоволство. Мислете за какво ви харесва да работите, представете си какво желаете да постигнете в следващите месеци и години. Ще бъдете ли по-щастливи, в случай че спрете да работите това или въобще да спрете да работите?

Като си отговорите на тези въпроси, ще засилите устрема си към триумф.

10. Формулирайте цел, планирайте малки стъпки, но постоянно

Не се учудвайте, че това е последна точка. Експертите изясняват, че нейният ред идва едвам откакто човек има вярно мислене и правилно държание. В противоположен случай задачата си остава химера.

Определете самоуверено какво се стремите да постигнете в работата си през тази година и планирайте по какъв начин да действате. Както знаете, точно планът за деяние е разликата сред цел и фантазия.

Когато имате упоритост да получите по-висок пост примерно, това нормално не става бързо. Не забравяйте рекомендацията, че дълготрайната цел трябва да структурирате в по-малки цели, които последователно да постигате. Освен че във всеки ефикасен проект постоянно има стъпки, водещи към крайната точка, като си определите какво ще постигнете примерно до март, работите за положителната си психическа нагласа и намалявате риска да се уморите от преследването на задачата си.

Когато сте си набелязали коти по пътя, покоряването им ви носи задоволство и ви стимулира да продължавате към огромната си упоритост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР